2013. január 7., hétfő

Update Zserbó


Fél adaghoz/Mindezt duplázva egy nagy tepsi zserbót kapunk/: Tésztához: 15dkg vaj, 30 dkg liszt ( MM és finomliszt fele-fele arányban), 0,5 dl tej, 1 élesztő, kevés rumaroma, 2 dkg Zero, 1 tojás sárgája, szódabikarbóna, pici só.






Töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg sárgabarack vagy áfonyalekvár (édesítős), 3 dkg cukor Zero.
Csokimáz:  16-18 dkg étcsoki (vagy ennek megfelelően kakaópor,vaj és Zero).



 A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk pici Nyírédessel és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb.10 percig állni hagyjuk, hogy felfusson. Liszthez öntjük a rumaromát,Zerot,az élesztőt,a tojássárgáját,szódabikarbónát,sót. Jól összegyúrjuk. Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük. 


A diót a lekvárral és a cukorral összekeverjük. A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként, lisztezett gyúródeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az első lapot a kivajazott tepsibe fektetjük, majd a diós-lekváros krém 1/3-át rásimítjuk. Erre rátesszük a második tésztalapot és így tovább…, majd a 4. tésztalappal befedjük.Tojás sárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk,45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 40-45 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. A csokit feldaraboljuk és lassú tűzön, vízgőz felett felolvasztjuk. Ha langyosra hűlt, kenhetjük a tésztára.





/Alaprecept Kovács Brigittától származik!/

7 megjegyzés:

  1. Teri nagyon jók a receptjeid, mindig szeretek innen ötletet meríteni, pedig nem mindent készítek update alapanyagokból. Elkészíthetőek a kezdők számára is és mégis csupa olyan étel, amiktől az embernek megkordul a gyomra :) Köszi szépen és további sikeres főzőcskézést!

    Üdv.: Nati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen,Nati! Jó főzést-sütést Neked! Üdv:Teri

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Teri!
    Azt szeretném megkérdezni,hogy mekkora méretű tepsiben sütötted a Zserbót?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv.:Mónika

    VálaszTörlés
  4. A dupla adagból egy egész nagy tepsi zserbót lesz,ha 3 részre osztod a tésztát. A fél adag,a tészta 4 felé osztásával egy 17*27-es tepsire volt elég. Üdv.:Teri

    VálaszTörlés
  5. Zéro lisztből vagy másfajtából nem jó? Melyiket ajanlanád?Köszi.Szeretem blogodat,remélem sok finom habos sütiket csinálsz még.

    VálaszTörlés
  6. Dia Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum 1:1 keverékéből készítem már én is.

    VálaszTörlés