2012. október 21., vasárnap

Teréz napi tortánk

A torta alapjának sütöttem egy 2 tojásos kakaós lisztmentes piskótát a kapcsos kör tortaformában,amibe később a tortát is raktam.

A piskótához a torta oldalán és a tetején:5 egész tojás,1,5 púpozott evőkanál Zero cukor,4 púpozott evőkanál  liszt/fele MM-fele finomliszt/,1 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. 2 db egyszer használatos műanyag nyomózsákot előkészítek és a tortaformát és a tepsit kibélelem sütőpapírral.

A 2tojásos piskótát megsütöm,majd hagyom hűlni, és egy megfelelő méretű tortástálra csúsztatom a lapot. Köré helyezem a tortakarikát/de előtte még megsütöm benne a torta tetejét/, és visszaállítom a méretét, hogy ne folyjon ki később a töltelék a pereménél.


A piskótához a torta tetejére és oldalára a tojásokat a cukorral fehéredésig felverem, beleszitálom a lisztet, habverővel óvatosan összeforgatom, majd a tészta felét egy átöntöm egy másik edénybe. Ebbe a felébe szitálom a kakaóport, és szintén habverővel összevegyítem a tésztával.





Az előkészített nyomózsákokat/vagy az egyik sarkukkal lefelé zacskókat/ egy magas mérőpohárba állítom, és a kinyomócsövet visszahajtom, hogy ne tudjon kifolyni a tészta/a zacskók sarkát addig nem vágom ki/, majd külön-külön belemerem mindkettőbe a kétféle tésztát.
A tepsi sütőpapírjára átlós csíkokat nyomok a kakaós tésztából, az újból kibélelt kapcsos kör tortaformába pedig egy csigát. A hézagokat kitöltöm a fehér tészával és 8-10 perc alatt készre sütöm a forró sütőben.


A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágok, de előtte lemérem a tortakarika magasságát, és aszerinti szélességűre szabom a darabokat. Szükség szerint 2-3 darabból passzentosan összeillesztett peremet csinálok a tortakarikán belül felállított piskótacsíkokból.

A krémek elkészítése: Egyénileg mindenki olyan krémmel tölti,amilyennel szeretné.
Én most kakaós mascarpone krémmel és kávés-kakaós mascarpone krémmel töltöttem meg.

Kakaós mascarpone krém:
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl habtejszín
Elkészítés:A vajat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a kakaóport, az előzőleg szintén habosra kavart krémsajtot, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.

Kávés-kakaós mascarpone krém:
25 dkg Mascarpone krémsajt
0.5 dl erős, lehűtött kávé
1 teáskanál kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
- a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és beleforgatjuk az ízesítőkkel elkevert krémsajtba.
A csigamintás piskótalapot megfelelő méretűre vágom, és lezárom vele a krémes tölteléket,majd 1-2 órára hútőbe raktam,hogy a krémek jól megdermedjenek.



/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./

2 megjegyzés:

  1. Kedves Teri,

    Régóta követem a receptjeid az update csoportban :)
    Ez a torta gyönyörű!!! Szuper ügyes vagy!
    Nem akarsz nyitni egy ch-csökk cukrászdát???
    Kinéztem a sütőtökös pogit, hétvégén kiprólom.
    Szép napot! Jó sütögetést!
    Niki

    VálaszTörlés
  2. Köszi,Niki! Remélem,ízlett a pogácsa! :)

    VálaszTörlés