2014. szeptember 7., vasárnap

Kakaós csigák


Hozzávalók: 25 dkg liszt (Dia Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum és Nagyi Titka finomliszt keverve fele-fele arányban), csipet só, ízlés szerint Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, kb. 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 4dkg olvasztott vaj.



Az olvasztott vaj kivételével mindent jól összedagasztottam,majd hozzáöntöttem az olvasztott vajat,és tovább dagasztottam a kalácstésztát. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkára borítottam és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtottam. 



Töltelékhez: 5 dkg vaj, cukrozatlan kakaópor és ízlés szerint
Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő.

Felolvasztottam a vajat és egy ecsettel elkentem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintettem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre cukros réteget szórtam.





Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekertem, mint a beiglit. Két ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb tettem őket (így a csigák oldalra terülnek),és hagytam még 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütöttem a csigákat. Egy fél csészényi tejet felforrósítottam U1 vaníliás cukorral. A kisült csigákat még forrón megöntöztem a vaníliás tejjel. Ettől puhák és szaftosak lesznek.


/Az alaprecept a Limara péksége oldalról származik./

2014. szeptember 1., hétfő

Fahéjas briós



Hozzávalók: 25 dkg liszt (Dia Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum és Nagyi Titka finomliszt keverve fele-fele arányban), csipet só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1,5 e.k. olívaolaj, 1,5 dl tej, ízlés szerint
Dia Wellness 1:4 cukorhelyettesítő,
2 dkg élesztő.
Töltelék: kb. 10 dkg olvasztott vaj, update1 fahéjas porcukor.



  
Elkészítése: A hozzávalókból lágy, jól nyújtható hólyagos tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem.

  
Lisztezett gyúródeszkán 5 egyforma részre osztottam,cipókat formáltam belőlük,majd kb.20-25 percig hagytam őket letakarva, hogy ismét visszanyerjék a rugalmasságukat.

  
Ezután mindegyiket egyesével oválisra nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam cukros fahéjjal. Feltekertem, és hagytam őket pihenni, míg az összes elkészül.
 


A pihentetés után húztam egy kicsit a feltekert tésztán, hogy hosszabb legyen. Csiga alakban feltekertem úgy, hogy a hajtás szándékosan felülre került. A végét ellapítva a csiga alá hajtottam, így nem bomlik szét.

 
Sütőpapírral bélelt tepsin hagytam őket 30-40 percig pihenni, majd 180 fokos sütőben szépen megsültek 20 perc alatt.



/Az alaprecept Limara péksége oldalról származik!/