2013. május 27., hétfő

Zero-6 kenyér


Hozzávalók:10,5 dkg rétesliszt, 10,5dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 22 dkg Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum, 2 e.k. sikér, 4 dkg élesztő, 1 csipet Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítő, 1 kiskanál só, nekem 4,5 dl langyos vizet vett fel, a kenyérbe és a kenyér tetejére magvak. 



A liszteket keverjük jól össze. A hozzávalókat dolgozzuk össze /1dcl vízben az cukorhelyettesítővel és 1 k.k. liszttel futtassuk fel az élesztőt/, majd gyúrjuk belőle lágy,rugalmas sima tésztát.
A kidolgozott tésztát a kelesztőtálban lefedve rakjuk forró vízzel megtöltött tálba és kelesszük a duplájára.
 


Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd formázzunk belőle tetszőleges kenyérformát. Permetezzük be a megformázott kenyeret vízzel és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjuk kb. fél órát újból kelni.




  A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A sütő aljába helyezzünk egy tűzálló edénybe vizet.
 
  
A megkelt kenyér tetejét vagdaljuk be haránt irányban, majd újból permetezzük be vízzel. A kenyér tetejére szórjunk tetszőlegesen különböző magvakat. Az előmelegített sütőben süssük 50 percig a kenyeret. Majd én kivettem a vizes edényt és a kenyeret még 25-30 percig sütöttem a tepsiből kivéve csak úgy a sütő rácsán 200 fokon.



/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./




2013. május 26., vasárnap

Ropogós héjú,puha belű Zero-6 kiflik

 
20dkg Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum, 15 dkg finomliszt, 5 dkg búzasikér, csipet aszkorbinsav, 2,5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 evőkanál tejszín/33%-os/, csipet Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítő, 1 kiskanál só.




 Az élesztőt felfuttattam 1,5 dl tejben a cukorhelyettesítővel,a liszteket jól összekevertem a búzasikérrel és a sóval a kelesztőtálban.Minden hozzávalót a tálba rakva jól bedagasztottam a tésztát apránként adva hozzá a langyos tejet /előbb lucskos ragacsos tészta,rugalmas,a tál falától nagyon szépen elváló tésztává érik közben az ember keze alatt/,majd meleg helyen 45percet-1 órát kelesztettem.





Picit lisztezett gyúródeszkán ketté osztottam,és mind a két bucit kör alakúra nyújtottam. Mind a két kört 4-6 cikkre vágtam,majd szélesebb felétől feltekertem,a keskenyebb felét közben ki-ki nyújtva vagy kézzel húzva,és sütőpapírral bélelt tepsin még fél órát pihentettem langyos helyen. Aztán 200 fokon /alul-felül programon/ 15 perc alatt gyönyörűen megsültek.



/A recept alapja Sáriczné Osztrogonácz Nórától származik!/

Dia-Wellness Zero-6 citromos-kakaós kalács






30dkg liszt /Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum és rétesliszt fele-fele arányban/, 1 púpos evőkanál sikér, csipet aszkorbinsav, 2 dkg élesztő, 9 dkg tej, 10 dkg tejszín/33%-os/, csipet só, 1 tojás, 2dkg Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítő. Citromos részhez: ízlés szerinti reszelt citromhéj, citrom leve,kevés Update vaníliás cukor vagy vanília aroma és 1 evőkanál Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum. Kakaós részhez: 2 evőkanál natúr kakaópor, 3 evőkanál tej és 2 evőkanál Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátum.

Hozzávalókat kimérjük, egy tálban a száraz alapanyagokat jól összekeverjük. A tejben az élesztőt a cukorhelyettesítővel felfuttatjuk, majd mindent hozzáadunk a liszthez. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen minden alapanyag. Mindezt összedolgozzuk, majd megmérjük és elfelezzük. Az egyik feléhez reszelt citromhéjat és citromlevet teszünk /ízlés szerint,...én egy egész citrom héját és kevés levet tettem hozzá/,meg egy pici vanília aromát vagy Update vaníliás cukrot és az 1 evőkanál Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátumot. Ezt jól összedolgozzuk, majd a kelesztőtálba tesszük. Ezután a másik feléhez teszünk 2 evőkanál kakaóport, amit előzőleg 3 evőkanál tejben elkevertünk és 2 evőkanál Dia-Wellness Zero-6 lisztkoncentrátumot. Ezt is jól összedolgozzuk, majd mehet a kelesztőtálba. 45-55 percig kelesztjük. Gyönyörűen a duplájára kel. 



Ezután mindkét tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Szélességre akkora legyen, mint a forma, amibe tesszük, hosszúságra meg amekkorára sikerül. Két tészta esetében a fehér tésztára tesszük a csokisat, és így is megnyújtjuk kicsit. A másik kettőnél fordítva,a kakaós tésztára kerül a citromos tészta. Feltekerjük, majd egymás mellé teszünk a 4 kis rudat a formába. Vastag konyharuhával letakarjuk, és 1 órát hagyjuk pihenni.




200 fokra előmelegítjük a sütőt,s mielőtt betesszük,a tetejét tejjel lekenjük és egy darab alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. 55-60 percig sütjük, az utolsó 10 percben az alufólia nélkül. Rácson hűtjük.

 /Az eredeti recept a Nosalty-ról származik!/

2013. május 22., szerda

Áfonyás-málnás túrófagylalt


Hozzávalók: 500g krémes túró, 200ml natúr joghurt, 250 ml habtejszín, ízlés szerint édesítő, 60-80g málna, 60-80g áfonya, néhány szem gyümölcs díszítésnek. 


A gyümölcsöket az édesítővel összeturmixoljuk,ne teljesen pépessé,...én legalábbis imádom a fagyiban megbúvó gyümölcsdarabokat,...hozzákeverjük a túrót és joghurtot,majd belekeverjük a kemény habbá vert habtejszínt is. Egy zárt edényben fagyasztóba rakjuk és fél óránként 4-5 alkalommal alaposan átkeverjük.


Meggyes csokitorta


 A piskótához: 9 tojás, 6,5 kanál liszt /MM+ rétesliszt fele-fele arányban/, 1evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukorhelyettesítő, 2/3 csomag sütőpor.


A liszteket a sütőporral összekevertem. A tojások fehérjéjét nem túl kemény habbá vertem. A sárgáját az édesítővel addig kevertem, míg ki nem fehéredett, és be nem sűrűsödött. Mikor már szép habos volt, akkor beleöntöttem a fehérjébe, és óvatosan összekevertem. Mikor már majdnem teljesen összekeveredett, elkezdtem hozzáadni a lisztet kb. 3-4 részletben beleszitáltam. Miután csomómentesre kevertem,sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem, és 160 fokra előmelegített /alsó-felső sütés/ sütőben 20-25 percig sütöttem.Miután kihűlt 3 részre részre vágtam a piskótát.

 


A csokis krémhez 1 csomag vaníliás és 1 csomag kakaós pudingport 5dl tejben, 1 evőkanál kakaóporral, 2 evőkanál édesítővel és kevés rumaromával sűrű krémmé főztem,majd még melegen beledaraboltam 50g maltitos étcsokoládét,és jól belekevertem a pudingos krémbe,hogy elolvadjon. Még melegen belekevertem 200ml 1/2 m.k. édesítővel felvert habtejszínt.
 


Meggyes krémhez a fagyasztóból előkaptam 250-300g fagyasztott meggyet,kiolvasztottam,a levéből félre tettem 0,5dl majd a megmaradt megylevet lemértem és mivel kevesebb volt 3 dl-nél vízzel felvegyítettem,hogy 3dl levet kapjak.Ebbe a lébe belekevertem 1 csomag vaníliás pudingport és ízlés szerint édesítőt,valamint a meggyet is és sűrű pudinggá főztem.


A tetejére a félretett 0,5dl meggylevet felhígítottam 0,5dl vízzel,és az így kapott 1dl lébe 2 kiskanál étkezési keményítőt,1 kiskanál olívaolajat és ízlés szerint édesítőt kevertem és megfőztem,majd a már rétegenként összeállított,s kívülről a maradék krémmel bevont és lehűtött torta tetejére öntöttem,és szépen eloszlattam. Én egy másik tortáról megmaradt krémmel is díszítettem /de szerintem anélkül is fincsi lesz!/,majd a tetejét még 1 evőkanál olajjal gőz fölött felolvasztott,majd kissé visszahűtött 50g maltitos étcsokoládéval csorgattam le.