2012. április 8., vasárnap

Knédli


Knédli hozzávalói:250g liszt/fele-fele arányban Master Mix és rétesliszt/,csipet Nyírédes,1/2 k.k.só,1 tojás,20g élesztő és olyan 2,5 dcl tej.





A langyos tejbe tettem 1 csipet Nyírédest,elmostam benne az élesztőt és az összes hozzávalóval bedagasztottam.1órát kelni hagytam,meleg vizes tálba raktam a kelesztő tálat,hogy gyorsabban keljen/gyönyörűen feljött a tészta/.Majd gőzöltem 25 percet.Nagyon fontos:a kész knédli külsejét be kell puszilni olíva olajjal,azaz bekenni alul-felül,mindenhol,hogy az olaj ne engedje ki a knédliből a párát,különben kiszárad.





/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./

Spagetti



Tésztához:150g Norbi liszt,2 tojás,kevés só.
Raguhoz:400g darált hús(pulyka,csirke,sertés),400 ml sűrített paradicsompüré
(só és cukormentes),1 nagy sárgarépa,1 fej hagyma,só,bazsalikom,2-3 gerezd fokhagyma,pici olíva olaj,pici Nyírédes.
Tészta elkészítése:Jól összedolgozzuk,összegyúrjuk,majd nyújtógéppel spagettinek megfelelő vastagságúra nyújtjuk,és végül a gép cérnametélt készítő részén áthajtjuk a tésztát.
Ragu elkészítése:A hagymát és a répát apróra vágjuk(én robotgéppel csináltam,hogy minél apróbb legyen)és 2 e.k.olíva olajon megpároljuk.Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig kevergetjük.Közben jól szét kell morzsolni.Ráöntjük a paradicsompürét,sózzuk, bazsalikomot morzsolunk bele és belenyomjuk a 2gerezd fokhagymát.Amikor már forr, adunk hozzá egy pici Nyírédest,ez elveszi a paradicsom savas ízét.
Sajttal megreszelve tálaljuk.



 /A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./

Lasagne




Tésztához:450 g Norbi liszt,4 tojás,pici só és tésztagép.
Raguhoz: 500 g darált hús/csirke,pulyka,sertés/, 500 ml passzírozott paradicsomlé/cukor és sómentes/,1 sárgarépa,1 fej hagyma,só,bazsalikom,2-3 gerezd fokhagyma,pici olíva olaj,kevés update cukor.
Mártáshoz:50 g Norbi liszt,0,5 l tej,25 g vaj,2 ek. olíva olaj,só,szerecsendió. 
Tetejére: 100 g reszelt füstölt sajt.





Így készül:A hagymát és a répát robotgéppel apróra vágom,pici olajon megpárolom. Hozzáadom a darált húst és fehéredésig kevergetem.Közben jól szétmorzsolom. Ráöntöm a paradicsomlét,sózom,bazsalikomot morzsolok bele és zúzott fokhagymával fűszerezem.Amikor már forr,adok hozzá egy pici update cukrot,az elveszi a paradicsom savas ízét.
A besamellhez megolvasztom a vajat az olajban,majd a lisztet picit átpirítom a vajon.Sózom, a tejjel fokozatosan öntöm fel,mindig simára keverve.Szerecsendióval fűszerezem. 
A tésztához összegyúrom a lisztet,tojást és pici sót,majd gombócokra osztom a tésztát és kicsit állni hagyom.Addig összeszerelem a tésztagépet, majd a gombócokat hosszúkásra nyújtva-lapítva áttekerem/az én tésztagépemen 3-as vastagságúra/kb. az a bolti lasagne vastagságának megfelelően.Az így kapott hosszú tésztát egyforma,én az edénynek/amelyben később megsütöttem a lasagnet/ megfelelő nagyságúra vagdostam.
Tepsi alját vékonyan megkenem olajjal, elterítek benne egy kis besamell mártást, a közben lapocskákra vágott tésztából kirakom az alját. A húsos raguból elterítek rajta egy réteget. Meglocsolom egy kis besamell mártással, majd tészta következik. Két-három réteget csinálok/attól függ mekkora a tepsi vagy tűzálló tál,amiben sütöd/,a tészta tetejére mártást terítek.Reszelt sajttal megszórom és forró,200°C-ra előmelegített sütőbe tolom.





/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./

Tepertős pogácsa


 500g liszt (250g MM,250g finomliszt), 150g vaj, 2tojás,2dl tejföl,só ízlés szerint,1dl tej,pici Nyírédes,40g élesztő. 
Élesztőt a langyos Nyírédeses tejben
 felfuttatni,majd a többi hozzávalóval bedagasztani,és a kelesztőtálat meleg vízzel töltött tálba tenni.A tésztát lisztezett nyújtódeszkán olyan 1cm vastagságúra
nyújtani rákenni a darált tepertőt,
kettéhajtani,majd újra ketté,majd 3x is ketté,végül így 1cm vastagságúra kinyújtani és lehet szaggatni.Tojással lekenve 180 fokon 15 perc alatt megsül (az én sütőmben,szóval ez lehet változó,mert sütője válogatja).
/Saját recept!/ 





 

Tökéletes sörkifli házi sajtos-fokhagymás kenőkrémmel











 


Hozzávalók:50 dkg liszt/fele-fele arányban MM és félgrízes liszt/,3 dl tej,5 dkg élesztő,

1 tojás + 1 a kenéshez,
2-3 evőkanál tejföl,1 csapott evőkanál só,1 evőkanál cukor,1,5 dl olaj,olvasztott vaj.
A tetejére:szezámmag/köménymag/sajt.


Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a 
cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű 
tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.

Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk,Ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk
(lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől 
feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés 
szerint megszórjuk szezámmal,sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük. /eredeti recept a www.mindmegette.hu-ról/

 Házi sajtos-fokhagymás kenőkrém: kemény főtt tojás,kb.50g feta,kb. 50g vaj,1e.k. majonéz,kb.50g reszelt sajt,1 maréknyi házi túró,2-3 gerezd zúzott fokhagyma,2 apróra vágott hagymaszár,bors,pici só.Az egészet villával jól összetörni és összekeverni. /saját recept!/




2012. április 2., hétfő

Méterkalács kókuszos mascarpone-s krémmel

Sárga piskóta hozzávalói: 4 tojás, 3,5dkg liszt, 1 dkg Nyírédes cukor, 1/3 sütőpor.
A fehérjéket kemény habbá verem,bele a cukor,egyesével a tojássárgák, majd kanalanként a liszt a sütőporral.Sütőpapírral bélelt őzgerincformában (a sárga piskótánál nem így tettem,és kissé pórul jártam) 180fokon megsütöm.


Barna piskóta hozzávalói: 4 tojás, 2,5dkg liszt, 1 e.k. kakaópor, 1,5 dkg Nyírédes cukor, 1/3 sütőpor.
A fehérjéket kemény habbá verem,bele a cukor,egyesével a tojássárgák, majd kanalanként a liszt a sütőporral és végül a kakaópor.Sütőpapírral bélelt őzgerincformában 180fokon megsütöm.


Krém hozzávalói: 2dcl tej,2k.k. Nyírédes cukor, 1 cs. kókuszos pudingpor, 250g mascarpone, 10dkg vaj.
A 2dcl tejben 2 k.k. cukorral 1 cs.kókuszos pudingport súrú krémmé főzünk,s ha kihűlt belekeverjük a mascarpone-t majd a vajat.


A piskótákat egyforma szeletekre vágjuk,és szeletenként,felváltva a két piskótát a krémmel megkenve a szeletek oldalát egy hosszú vagy két sütirudat készítünk belőlük,majd a maradék krémmel kívülről is bekenjük.
Kakaómáz:gőz fölött 10dkg vajat 2 e.k. kakaóporral és 1 e.k. Nyírédes cukorral felolvasztjuk,majd ha kissé visszahűlt lekenjük vele a sütiket.


/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./

2012. április 1., vasárnap

Sárgatúró



1,5l tej,20 tojás,pici só,15dkg Nyírédes cukor(de lehet több is,attól függ ki milyen édesszájú,de édesen jó),kevés mazsola.A tojásokat a cukorral simára keverem,a hideg tejbe belekeverem és lassú tűzön,gyakori kevergetés mellett addig főzöm,míg savósodni nem kezd.Gézzel bélelt szűrőtálba szűrve kicsöpögtetjük belőle a savót.Majd kiakasztjuk csöpögni néhány órára(este szoktam főzni,és felakasztva hagyom egész éjjel az udvarunkon),majd a gézből kicsomagolva hűtőben tartjuk,míg el nem fogy,...nem kellesz rá sokat várni. :)



/Nagymamám receptje update variációban!/

Fonott kalács





Hozzávalók:
33,5 dkg liszt ( fele-fele 
arányban MasterMix és félgrízes/rétesliszt)
1 nagyobb tojás+1 tojás a lekenéshez
2,5dkg Nyírédes cukor
pici vanília aroma
8 dkg vaj 
2 dl tej 
2,5 dkg élesztő
kevés citromhéj 

csipet só  









A langyos tejbe beleraktam a cukrot,majd belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.Majd a többi hozzávalóval bedagasztottam és 1 órát kelni hagytam a dagasztótálat egy meleg vízzel 1/3-ig töltött tálba téve.
Miután megkelt négy részre osztva átgyúrtam,majd hosszú hengerekké sodortam mind a négy tésztát.Hagytam még kelni 10percet majd összefontam.Tetejét lekentem felvert tojással és 200 fokon 30 percig sütöttem.






/A recept eredeti forrására már nem emlékszem,de a receptjeim mind az általam átkreált diétás verziók,amik a szénhidrátcsökkentett életmód rendszerét követik./